top of page

Tilflukt - et sted du kan koble av.

Oppdatert: 22. aug. 2022


Før i tiden, da vi måtte løpe fra ulv, hadde jo stress en ganske viktig funksjon; vi fikk fart på oss og kunne overleve. I dag har ulven blitt til en klokke og vi kommer oss liksom aldri i trygghet fra klokka på samme måte og lever med stresset kontinuerlig.


Bilde fra Etsy HQ


Jeg trenger ikke å ramse opp din stressende hverdag for den kjenner du godt selv. For de fleste av oss krever hverdagen mye og vi får stive nakker og migrene jevnlig.


Hvilke omgivelser vi befinner oss i vil forsterker eller redusere stresset vi opplever.

Fysiske steder å kunne trekke seg tilbake til for å senke skuldrene og få igjen pusten, for både store og små er viktigere enn man kanskje tenker over. Et sted for tilflukt hvor arbeidsoppgaver av alle slag er ute av syne noen pustende minutter, som føles rolig og fysisk beskyttet.


Narre Warren North home fra the design files


For opplevelsen av trygghet og tilflukt er vi spesielt avhengig av å være beskyttet i ryggen og over hodet. Det betyr at det ikke skal være uoversiktlig rom bak deg hvor "ulven kan overfalle deg" når du minst venter det. Vi føler oss roligere og tryggere ved å ha beskyttet rygg og hodet. Et rom for tilflukt bør heller ikke føles eksponert og utsatt med store vinduer og mye innsyn, men heller ha for eksempel senket tak, mindre vinduer, kanskje plassert høyt på veggen eller uten mulighet for innsyn der du sitter.


Trenden er høye tak og store vinduer, men tenk heller igjennom funksjonen til rommet og hvilke utforming som vil skape ønsket effekt. Det er ikke alltid vi ønsker å stå eksponert på en "åpen slette".Også på en arbeidsplass eller andre mer folksomme miljøer er det fint å skape soner for tilflukt, et sted hvor folk kan finne hvile og lade opp i løpet av dagen for å kunne være mer energiske, mer produktive og ivareta helsen ved å redusere stress.Bilde fra Design milk


xxJW

15 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Post: Blog2 Post
bottom of page