top of page

Rommets natur

Vet du at vi sover bedre i himmelsenger? Eller at flott utsikt ikke bare er pent å se på, men gjør oss fysiologisk roligere? Det er det en god grunn til.


En deilig, moderne tolkning av himmelsengen .


Det er ikke bare innholdet i et rom som gjør det trivelig eller ikke. Utformingen av selve rommet i seg selv gjør også mye med oss. Om vi opplever det som oversiktlig og befriende, trygt og lunt eller spennende og trigger utforskertrang. Rom kan og oppleves ubehagelig og trigge vår "fight or flight" respons.


Ute i naturen er jo terrenget veldig variert. Både i forhold til hva som befinner seg over oss og terrenget vi går på. Om vi setter oss selv tilbake i naturen og tenker hva slags steder vi ville oppsøkt for ulike aktiviteter, så får vi et litt nytt perspektiv på "åpent konsept" som har vært veldig trendy de siste årene.

Ulike rom har ulike funksjoner og disse er det lurt å tenke igjennom før man river ned vegger, smeller opp store vinduer og heiser takhøyder. Det er ikke alltid det er ideelt å befinne seg på en åpen slette. Om du skjønner hva jeg mener?


Det at vi sover bedre i himmelsenger handler om at vi føler oss mindre eksponert, dermed tryggere og sover bedre. At vi er så glade i god utsikt handler ikke kun om det estetiske, men også det at vi med god utsikt kan se langt og oppdage fare tidlig og planlegge handling, fremfor å alltid måtte være på vakt. Dette gjør oss roligere. Det er ikke nødvendigvis bevisst, det ligger instinktivt i oss.

I 99% av menneskets historie har vi levd i naturen og utviklet oss for å tilpasse oss habitatet vi levde i. Det vil si at i kun 1% av hele vår historie at vi har levd som vi gjør nå. Vår evolusjon har ikke klart å henge med så fort som vi har flyttet hele livet innendørs, så vi lever fortsatt med instinkter som reagerer som om vi er ute i naturen.

Det er jo greit å vite, så man ikke bruker millioner på å bygge et hus som gir en angst. Heh.


De neste ukene vil jeg derfor dele litt mer rundt dette med utforming av ulike rom og deres funksjoner og egenskaper. Stay tuned!


xxJW

17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Post: Blog2 Post
bottom of page