top of page

Hva er Biophilic Design?

Oppdatert: 16. feb. 2022

Biophilia betyr ganske enkelt "Kjærlighet for liv". Biophilic Design baserer seg på menneskers iboende behov for å ha en forbindelse med naturen. Mer planter inn er absolutt en stor del av det, men langt ifra hele konseptet. Med et helhetlig perspektiv på innemiljøet er det også fokus på luftkvalitet, gode lys- og temperaturforhold med himmelretningene i forgrunnen som et naturlig (gratis) verktøy for lys og varme. Det handler om kvalitet, farge og former på både rom og møbler, teksturer i materialer og tekstiler, lukter som gir gode følelser, lyder som beroliger eller stimulerer oss. Om hvordan utformingen av bygg og rom kan trigge "fight or flight" eller gi oss en følelse av oversikt og trygghet. Og en hel del mer. Altså et omfattende og utrolig spennende område innen interiør og arkitektur som har menneskers natur i fokus.


Det er gjort mye forskning som viser at vår fysiske og psykiske helse blomstrer i naturlige omgivelser (pun intended). Immunforsvaret vårt styrkes, blodtrykket går ned, stresshormoner reduseres, samtidig som vår kreativitet, fokus og produktivitet øker.


På sykehus hvor pasienter har "a room with a view" (dvs vindu) er det dokumenter raskere heling og lavere bruk av smertelindring enn hos pasienter på rom uten vindu. Også i klasserom med utsyn til natur finner de bedre prestasjoner hos elevene enn i klasserom uten. Det er og gjort forskning som viser at barn som befinner seg mye i naturlige omgivelser blir lykkeligere som voksne. Kort oppsummert; vi bør omgi oss med mer natur.


Her er et spektakulært eksempel på Biophilic design, designet av NBBJ architects for Amazons hovedkvarter; The Spheres.

Bildene er hentet fra WLA, tatt av Stuart Isett og Sean Airheart. Jeg har ikke vært der. Enda. xxJW


35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Post: Blog2 Post
bottom of page