top of page

Himmelretningene

Har du tenkt over hvordan himmelretningene påvirker deg i hverdagen? Hvordan de påvirker livsstilen din og rutinene dine hjemme?


Er du en morgenfugl eller et B-menneske? Vil du våkne med den østlige morgensolen inn av vinduene eller foretrekker du et mørkt og kaldt soverom, så det til fordel kan ligge mot nord?

Å tenke igjennom din dagsrytme, eller din ønskede dagsrytme, er første nøkkel til å designe et hjem som skaper den hverdagen og livsstilen du ønsker deg.


Under her er noen tips på veien:

Dette deilige bildet er lånt av https://maynardarchitects.com/


Øst

Solen står opp i øst så herfra får vi det litt skarpe, energiske morgenlyset fra solen! Om du ønsker en solfylt start på dagen legger du rommene du ønsker å bli møtt av morgensolen i mot øst. Østvendte rom kan gjerne være:

Soverom

Badet du tar morgenstellet på.

Kjøkken

Hjemmekontor


UNNGÅ: Om du er et B-menneske bør du ikke legge soverommet ditt østvendt.


TIPS: I følge Trinny Woodall er lyset fra øst det mest flatterende lyset, så hjemmekontor på Teams passer jo supert der.


Øst og fargevalg Ettersom lyset fra øst er et klart og litt skarpt lys kan du til fordel bruke varme farger i østvendte rom som hovedfarge og heller legge til kaldere farger i møbler og dekor. Varme farger er nyanser av rød, oransje, gul, rosa, brun og fiolett (rødlilla).


Sør

Solen står høyest i sør og herfra får vi det mest intense, lyseste og mest varmende dagslyset fra. Områder av huset hvor du ønsker mest og lengst sollys gjennom dagen i legger du sørvendt. Sørvendte rom er gjerne:


Stue

Kjøkken

Hjemmekontor

Andre oppholdsrom


UNNGÅ: Med mindre du gjerne sover i en badstu om sommeren så prøv å unngå et sørvendt soverom.


Sør og fargesetting

Sørvendte rom tåler det meste av farger egentlig, slå deg løs med malekosten!


Vest

Solen går ned i vest og herfra får vi det deilige, myke og varme kveldslyset fra. Om du er et kveldsmenneske legger du rom du gjerne vil ha kveldssolen inn i vestvendt. Som for eksempel:


Spisestue

Oppholdsrom

Badet (til kveldsspa)


UNNGÅ: Også vestvendte soverom kan bli trykkokere på sommerstid, så det kan være lurt å styre unna om du kan. Om du likevel har vestvendt soverom så sørg for å ha utvendig solskjerming for vinduene, slik at ikke varmen fra sola når inn av vinduene før solstrålene blir stoppet av en gardin.


Vest og fargesetting

Vestvendte rom får det varme kveldslyset inn og tåler godt kaldere farger. Kalde farger er nyanser av blå, grønn, indigo (blålilla).


Nord

Solen beveger seg ikke over nord, så dagslyset herfra er kun indirekte sollys og et kaldt lys. Rent temperaturmessig er også nordvendte rom kjøligere. Så rom hvor du enten ønsker å ha det kjølig eller som ikke krever sollys legger du nordvendt. Som for eksempel:


Soverommet, for et mørkere og kjøligere soverom

Dedikert TV-stue, så unngår du å måtte stenge solen ute for tv-titting.

Vaskerom

Bod

Garasje o.l.


Nord og fargesetting

Ettersom nordvendte rom er kjølige både visuelt og fysisk er det varme farger som gjelder i nordvendte rom. Nordvendte rom malt i kalde farger kan fort oppleves harde og ugjestmilde.Håper dette var nyttig for deg! Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev for mer tips og "behind the scenes".xxJW

87 visninger0 kommentarer
Post: Blog2 Post
bottom of page