top of page

Årstidene

Oppdatert: 1. mar. 2022

Ser du på Mandelmanns Gård? Det ER SÅ koselig! I en av de første episodene så uttrykker Fru Mandelmann hvordan et årsforløp gjennom alle de ulike årstidene føles som et helt liv der på gården. Alt som våkner til liv, blir født, vokser, bærer frukter og skaper mer liv til alt går i dvale, liv som dør og liv som legger til rette for nytt liv videre. Jeg likte det perspektivet så godt. Og det er jo forbeholdt en god kontakt med alt det som skjer i naturen.Ikke alle har en gård som yrer av liv, men vi kan likevel etablere en kontakt med sesongene som vil gjøre både interiør og hverdagsliv rikere. De 4 årstidene er noe av det jeg liker best med norsk natur og klima. Hver sesong har sin egen magi! Jeg elsker overgangene og hvordan lyset, fargene, luktene og lydene endres og gir hver sesong sin egen atmosfære og stemning.


Så her er noen forslag til hvordan du kan gjengi årstidene i interiøret:Myk opp overgangene mellom ute og inne

Ved å la oppholdsrom gli videre ut i hage eller uteområde, med tilrettelagt komfort som utepeis/bålpanne, varmelamper, utekjøkken, gode møbler, tak over hodet osv, så kan vi nyte større deler av sesongene ute. Samtidig visker vi litt ut skillet mellom ute og inne som vil gi oss bedre kontakt med naturen i det daglige og hjelpe mot brakkesyke gjennom vinteren. Så ta med innsiden ut.


Bilde fra Therese KnutsenBilde fra Castorama


Utsikten er en del av interiøret

Om du har hage, balkong eller kun vindu med en blomsterkasse utenfor så sørg for å ha utsikt til trær, busker og/eller planter som endrer farge gjennom sesongene. Sesongplanter kan byttes ut med planter som representerer årstiden man er i; som tulipaner på våren, sommerblomster på sommeren, lyng om høsten og vintergrønt om vinteren.

Om du har et flott lønnetre, kirsebærtre e.l. som endrer farge gjennom sesongene i hagen din, så se på mulighetene for å "ramme inn" dette treet med et gulv-til-tak vindu i stue/kjøkken e.l. som et levende kunstverk på veggen.


Bilde fra Smau arkitekter (Riktignok endrer ikke furu seg betydelig gjennom årstidene, men dere skjønner ideen)
Bilde av Magnolia tableSank sesongens skatter

Fremfor å gå på hagesenteret og kjøpe blomster som egentlig er utenfor sesong, så gå heller en tur i hagen eller det fri og sank sesongens skatter! Som for eksempel:


Vår: Friske blomster og grener med knopper.

Sommer: Frodige blader, strå, skjell og fargerike blomster.

Høst: Høstgrener med blader i varme farger og små og store gresskar til pynt.

Vinter: Vintergrønne grener, røde bær og kongler.


Bilde via pinterestFarger inne som ute

Ettersom fargene endrer seg ute kan du speile disse fargene i interiøret. Bytt ut noen putetrekk, gardiner, servietter og borddekor med farger som representerer sesongen vi er i.

Bildet er herfra


Variér med tekstiler

Dette gjør nok de fleste av oss allerede; tar frem tykke pledd og skinnfeller når det blir kaldt og bytter ut med luftigere tekstiler når det blir varmere.

I lys av å ta med naturen inn så velg tekstiler i naturmaterialer. Det vil og skape deilig variasjon i teksturer som gir interiøret så mye mer liv og dybde. I naturen er det jo stor variasjon av tekstur i alle overflater og dette opplever vi mer eller mindre ubevisst som både stimulerende og betryggende. Det blir fort noe litt ubehagelig og kunstig "operasjonssalaktig" over interiør med lite variasjon i teksturer.Bildet er herfra


Noen forslag til tekstiler for de ulike sesongene:

Vår og sommer: Lette og luftige tekstiler som tynn lin, silke og lett vevet bomull.

Høst og vinter: Tyngre, myke tekstiler som ull, tykk lin, flanell, pels og fløyel (i naturmaterialer).


Husk alle sansene

Jo flere sanser vi kan stimulere, jo rikere vil interiøret oppleves! Markér hver årstid med egne lukter i hjemmet ditt. Lukt sitter og utrolig sterkt i minnet. Ved et streif av en lukt fra en annen tid kan vi reise i minner på et blunk. Ved å bruke dette bevisst kan vi skape mer helhetlige opplevelser ved anledninger og skape gode assosiasjoner gjennom lukt som vi kan ta opp igjen år etter år og gjenkalle gode følelser.

For å "pynte opp" med deilig duft og ikke orker å bake hver dag så huset lukter deilig bakst til enhver tid kan du bruke:


Planter for nesen

Duftlys

Duftpinner

Røkelse

Eteriske oljer


Bilde fra Magnolia

Feir hver årstid i interiøret!


xxJW


48 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Post: Blog2 Post
bottom of page